Enzo Zak Lux works as a multidisciplinary designer based in Berlin and Helsinki.

In his work, he explores the interaction of colour and architectural space.
His practice Studio Enzo Zak Lux creates spatial and communicative designs for exhibition spaces as well as commercial and private environments.

Enzo Zak Lux studied product design at Karlsruhe University of Arts and Design and holds a Bachelor of Arts degree from Berlin Weißensee School of Art in the field of interaction design.
He is currently undertaking an Interior Architecture Master's degree at Aalto University, Helsinki.
Since 2022, Enzo Zak Lux is a scholarship holder of the German Academic Exchange Service (DAAD) in the field of design.

Recent clients and commissions include: Kunsthalle Bielefeld, Kunstsammlungen Chemnitz, carlier | gebauer berlin

Selected Exhibitions and Talks


Selected Press

contact

mail: hi@enzozaklux.xyz
instagram: @enzozaklux.xyz

Kunsthalle Bielefeld
«L’homme qui marche - Verkörperung des Sperrigen»
Scenography

2019

From November 2019 to March 2020 the Kunsthalle Bielefeld focussed on sculpture. The exhibition entitled „L‘homme qui marche - Verkörperung des Sperrigen“ showed sculptures from classical modernism to the present day.
 Works by the following artists, among others, were represented: Martin Margiela, Georg Baselitz, Joseph Beuys, Lynn Chadwick, Bruce Nauman, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Thomas Schütte.

The concept for an appropriate presentation of the artistic works was influenced by various elements which had a decisive effect
on the appearance of the exhibition design. First and foremost, of course, the works presented, their size, materiality and chromaticity. How do these works of art relate to each other, but also in correspondence with their immediate surrounding, in this case the architecture of the museum, were central questions.

As with the anniversary exhibition, a particular challenge was to create a dialogue between art and architecture through the use of different materials—to create a coherence. The unique colours of the works, but also of the Kunsthalle, in particular the strongly iridescent teakwood floor in the exhibition rooms and the sandstone of the monumental walls, form the starting point for the choice of the wall colour and the pedestal colours; solid cubes in changing stone hues and formats. Like freely arranged monoliths, they grow out of the exhibition areas, the fine colour nuances and formats of the various pedestals are matched to the respective sculpture.
 A striking, colourful wall design that sets itself apart from the other walls will once again be an eye-catcher, as it was at the anniversary exhibition. Like a large banner, it spreads out along the central staircase over all three exhibition levels and is both an information carrier and a guidance system, alongside which the visitor climbs the steps.

kunsthalle-bielefeld/lhomme-qui-marche

All photos are under the copyright of and photographed by Philipp Ottendörfer.