Enzo Zak Lux works as a multidisciplinary designer based in Berlin and Helsinki.

In his work, he explores the interaction of colour and architectural space.
His practice Studio Enzo Zak Lux creates spatial and communicative designs for exhibition spaces as well as commercial and private environments.

Enzo Zak Lux studied product design at Karlsruhe University of Arts and Design and holds a Bachelor of Arts degree from Berlin Weißensee School of Art in the field of interaction design.
He is currently undertaking an Interior Architecture Master's degree at Aalto University, Helsinki.
Since 2022, Enzo Zak Lux is a scholarship holder of the German Academic Exchange Service (DAAD) in the field of design.

Recent clients and commissions include: Kunsthalle Bielefeld, Kunstsammlungen Chemnitz, carlier | gebauer berlin

Selected Exhibitions and Talks


Selected Press

contact

mail: hi@enzozaklux.xyz
instagram: @enzozaklux.xyz

carlier | gebauer berlin
«Standing»
Scenography

2022

On the occasion of the 30th anniversary of carlier | gebauer berlin madrid, four temporary exhibitions will take place over a period of eighteen months. The respective exhibition concept was developed by Friedrich Meschede who has been a companion to the gallery over the years of its existence. The aim of the exhibi- tions is to present the broad portfolio of artists represented by the gallery in group exhibitions and to allow them to enter into a dialogue.

For the second anniversary exhibition, which was on display from 4th of March until 25th of April, I have been commissioned to design a scenography. The prelude to my exhibition design is the chapel-like entrance room through which the visitor enters the former warehouses.

The aim of my colour intervention is to break up the symmetrical structure of the entrance room through the large free form and
 to embrace the visitor with a strongly colored design as a form of welcome. Across the green floor, which may well be interpreted as a lush spring meadow and with the reawakening of life, the visitor steps up a small staircase and arrives in the main room of the gallery. The ceiling joist, mirrored across the horizon axis, serves as a pedestal for sculptures, but its green colouring is reminiscent of a hill and is in direct correspondence with the floor of the entrance room. The blue door frame and the yellow wall in the entrance also reappear as recurring colour elements in the main rooms.

In collaboration with Friedrich Meschede.

carliergebauer/standing

All photos are under the copyright of and photographed by Travor Good.